Medya

Yiğit Akü %100 Yerli Lityum-İyon Pili Üretti Projeleri Bekliyor

Yiğit Akü Türkiye’de lityum-iyon pil üreten tek yerli firma olan Yiğit Akü, teknolojiye yaptığı yatırımlarla büyümesini sürdürüyor. An itibariyle elektrikli araç üretecek olan bir firmaya lityum-iyon pil sağlayabilecek durumda olduklarını söyleyen Genel Müdür Erinç Çetin Miser, “Biz buradayız, projeleri bekliyoruz” dedi.

Yiğit Akü Türkiye’de lityum-iyon pil üreten tek yerli firma olan Yiğit Akü, teknolojiye yaptığı yatırımlarla büyümesini sürdürüyor. An itibariyle elektrikli araç üretecek olan bir firmaya lityum-iyon pil sağlayabilecek durumda olduklarını söyleyen Genel Müdür Erinç Çetin Miser, “Biz buradayız, projeleri bekliyoruz” dedi.

Elektrikli araçlar için lityum-iyon pil üreten ilk ve tek akü firması olan Yiğit Akü, elektrikli araç üreten ve üretmeyi planlayan firmalara “biz buradayız” mesajı verdi. Bu alandaki çalışmalarının 2008 yılından beri sürdüğünü kaydeden Genel Müdür Erinç çetin Miser, üretime geçmek için gereken tüm know-how’ı kendi mühendisleriyle yarattıklarını söyledi. Bu amaca yönelik 8-9 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdiklerini anlatan Miser, “Lityum-iyon pil üretimi için 2008 yılı itibariyle know-how çalışmalarımızı tamamladık, 2011 yılı itibariyle yatırıma başladık. Bu işin know-how’ını tamamen kendi iç bünyemizde geliştirdik. Ankara’da bir üniversite de bu tür faaliyetlerimizi sürdürmek bir laboratuvar kurduk. Buna ilave olarak, 7 milyon dolarlık bir lityum-iyon tesisimiz var. Şu anda Türkiye’de lityum-iyon pil üreten tek üretici firma biziz. Bu alanda, önemli bir üniversite ile işbirliğine giderek; engelli ve yaşlı bireylere yönelik geliştirdiği elektrikli araç projesinde yer alıyoruz, şu anda yerli bir elektrikli araç üretileceği zaman, Yiğit Akü olarak o aracın lityum-iyon bataryalarını sağlayabilecek durumdayız” diye konuştu.

Ar-Ge’de akü sektörünün zirvesindeyiz

66 teknik ve mühendis kökenli çalışanımız ile Ar-Ge merkezleriyle 40’ın üzerinde patent ve bir o kadar da faydalı modele imza attıklarını aktaran Miser, Ar-Ge faaliyetlerini bir amaç doğrultusunda yönlendirdiklerini anlattı: “Yaptığımız Ar-Ge faaliyetlerinin sonucu ya maliyete yansımalı ya da ürünü teknolojik anlamda bir adım ileri taşımalı, şu an için akü sektöründe bizim geldiğimiz nokta, Ar-Ge’ye ne kadar önem verdiğimizin bir göstergesi. Türkiye’de, Ar-Ge merkezleri sıralamasında ilk 100 firmanın arasında yer aldık. Bu durum bizim için sevindirici bir durum…”

“Starter akü üretimini 1 milyon adet artıracağız”

100 ana bayi ve 6.000 satış noktasıyla hatırı sayılır bir network oluşturduklarını söyleyen Miser, ihracat konusunda da çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini kaydetti. “Dünya genelinde bölgesel ve ekonomik sıkıntılar, kurumları rekabetçi olmaya zorluyor. İhracat olmazsa olmazlardan biri” diyen Miser, sözlerini şöyle sürdürdü: ” şuan 5 kıtada 90 dan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Türk Cumhuriyetlerde oldukça aktifiz. Hedefimiz, ihracatta ülke sayımızı 150’ye çıkartmak, özellikle Amerika ve Uzakdoğu pazarlarına olan satış hacmimizi yükseltmeyi amaçlıyoruz. Global bir şirket olmayı amaçlıyorsanız, yatırım yapmak oldukça önemli, aksi takdirde başarısızlık söz konusu olabilir. Bu konuyla ilgili herhangi bir endişemiz yok, yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Bu yıl içinde 8 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyoruz. Starter akü üretimimizi 1 milyon adet daha artıracağız. Bunun yanı sıra endüstriyel akü konusuna ağırlık verdik. % 100 Yerli lityum-iyon pili üretti projeleri bekliyoruz

Enerji tasarrufu sağlayan Start-Stop teknolojisi, yeni nesil araçların standartlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Start-Stop teknolojisi, aynı zamanda yaklaşık yüzde 4 oranında yakıt tasarrufu da sağlıyor. Zaman içinde bu ürünlere olan ilginin katlanarak artacağını düşündüklerini belirten Miser, 62 ve 75 amperlik Start-Stop akülerini aftermarket piyasasına sunduklarını ifade etti. Miser, Start-Stop akülerle ilgili şu bilgileri verdi: “Aracınızla şehir içinde seyahat halindeyken kırmızı ışığa denk geldiğinizde aracın motoru otomatik olarak duruyor. Debriyaj ya da gaza bastığınızda motor yeniden çalışmaya başlıyor. Bu durum, standart akülerin çevrim döngüsünün dışında bir döngüye ihtiyaç duyuyor. Ancak söz konusu StartStop teknolojisi olduğunda bu işi gün içinde belki de yüzlerce kez yapması gereken bir aküye ihtiyaç duyuluyor. Bu yüzden de akünün kimyasını ve yapısını güçlendirmeniz gerekiyor.”

Akünüz sizinle konuşmaya başladı

Yiğit Akü’nün ürettiği “akıllı” akü sistemi telefonunuza indireceğiniz bir uygulama ile akünüzün durumunu takip etmenizi sağlıyor. Yiğit Akü, Prestige V3.0 akıllı aküyü, akıllı çip /mikro devre teknolojisi ile üretilmiş. Akü üzerindeki mikroçip sayesinde, Aküde her hangi bir problem yaşanması durumunda hafızada kaydedilen veriler kullanılarak, hatanın araçtan mı yoksa aküden mi kaynaklandığının tespiti de sağlanmış oluyor. Prestige V3.0 akıllı aküler, aracın kaputunu açmadan, cep telefonuyla akünün ve aracın şarj durumu kontrol etme kolaylığına da sahip. Ayrıca akıllı cep telefonunuza indireceğiniz uygulama sayesinde, en yakın servis ve bayi noktasına navigasyon yardımı ile ulaşabiliyorsunuz. Dilerseniz uygulama üzerinden online akü satın alımı yapmanız da mümkün…