Medya

Yiğit Akü AR-GE Yatırımları İle Atakta

Ülkemizin önde gelen akü üreticilerinden Yiğit Akü geniş ürün gamı ile 7-10 Nisan 2016 tarihlerinde İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Automechanika İstanbul Fuarımda yer aldı. Binek otomobil akülerinin yanı sıra Yiğit Akümün ağır hizmet aküleri, endüstriyel aküleri, marin aküler ve lityum iyon aküleri bulunuyor. Şirketin ürünleri ve faaliyetleri hakkında detaylı bilgi almak için Yiğit Akü Genel Müdürü Erinç Çetin Miser ile Automechanika İstanbul Fuarımda görüştük;

Katıldığınız fuarlar arasında Automechanika’nın sizin için önemi nedir? Burada ilk defa sergilediğiniz bir ürün var mı?

Automechanika fuarları bizim için öncelikle prestij fuarlarıdır. Özellikle Türkiye’de olan Automechanika düzenlenen fuarlar arasında en önemli olanı. Yurt içi ve yurt dışından gelen ziyaretçilerimize firmamızı ve ürünlerimizi efektif gösterebildiğimiz ve kapsamlı görüşmelerimizin yapıldığı alanlardan biri. Fuarda sergilediğimiz Start Stop Teknolojileri ile ilgili akülerimizde fonksiyonel alternatif ürünlerimiz mevcut. Buna paralel endüstriyel aküler ile ilgili önemli yatırımlarımızda bulunmakta. Lansmanını gerçekleştirdiğimiz prestij kategorisinde akıllı akülerimiz de tüketici ve sektör ile buluşturduğumuz yeniliklerimiz arasında yer almakta. Prestij akü çok farklı bir konsept. Bu konsepti, akü, araç ve kullanıcı arasında üçlü ilişkiyi kurma açısından son noktaya getirdik. Bu konseptte asıl önemli olan; aracın üzerindeki akünün fonksiyonunu kulanıcının tam anlaması ve akünün kullanım ömrünü uzatabilmesi için arızanın oluşmasından önce kullanıcıyı uyaran ve önlem alınabilmesini sağlayan bir sistem olmasıdır.

Ar-Ge konusunda attığınız adımlardan bahseder misiniz?

Sanayi Bakanlığından onaylı Ar-Ge merkezimizde 66 mühendis ve teknik kökenli çalışanımız mevcut. Yiğit Akü bu yıl Ar-Ge çalışmaları faydalı model ve tescilli patent sıralamasında Türkiye’de en önemli ilk 100 firma arasında yer alıyor. Her geçen gün ArGe ve inovasyon yatırım gücümüzü arttırarak, fayda ve sektöre kazanım sağlamayı hedefliyoruz.

Start stop teknolojisinden bahseder misiniz?

AB’de karbon emisyonlarıyla ilgili yasalar bizi de tabi ki etkiliyor. Otomotiv üreticileri artık karbon emisyonlarına uygun araç teknolojileriyle piyasaya çıkmak zorunda. Karbon emisyonlarını düşürmenin yollarından birisi de aracın motorunu kırmızı ışıklarda durdurmak. Buna dayanacak aküyü geliştirmek de Yiğit Akü’nün öncelikleri arasında. Aracın motoru durduğu anda karbon salımı olmadığı için araç çevreyi daha az kirletiyor. Fakat devamlı dur-kalk olduğu için de aracın aküsü diğer akülerden daha fazla gelişime ihtiyaç duyuyor. Bunu sağlayacak sistemler için araştırma yapıldığı zaman şu anda kullandığımız teknolojiden çok daha farklı boyutlarda bir araştırmaya ihtiyaç duyuluyordu. Bu çalışmalara 5 yıl önce başladık. Şu anda Yiğit Akü tarafından üretilen ve kullanıcı ile buluşturulan ürün karmamız; tüm araçların start-stop ihtiyaçlarını karşılayacak bir teknolojiye ulaşmış bulunmakta…

0E montajına yönelik üretime mi ağırlık veriyorsunuz yoksa yedek parça olarak da üretim yapıyor musunuz?

Şu anda otomotivde homologasyon sürecinin devam ettiği ürünlerimiz var. Çünkü otomotive parça verirken en az 2-3 senelik bir süreçten sonra homologade edebiliyorsunuz. Aftermarket için de şu anda Yiğit Akü’nün aküleri piyasada kaliteli, fonksiyonel ve inovatif hali ile hazır bulunuyor. Sanayi Bakanlığı’ndan onaylı Ar-Ge merkezi ile Yiğit Akü bu yıl Ar-Ge Çalışmaları faydalı model ve tescilli patent sıralamasında Türkiye’de en önemli ilk 100 firma arasında yer aldı.

Endüstriyel akülerden bahsedebilir misiniz?

Endüstriyel aküler; forkliftlerde, güneş enerjisinin depolanmasında ve farklı telekomünikasyon markamızın gücü bize bu konuda avantaj sağlıyor. Bu seneki yatırımlarımızda sektördeki yenilik ve girişimlerimizi de ekleyerek daha etkili bir platformda endüstriyel aküler kullanılıyor. Forklift aküsü olarak traksiyoner akülerimiz belli bir seviyeye ulaşmış bulunmakta. Solar enerji depolaması için de özel jel akülerimiz mevcut. Forklift akü Türkiye’de çok kullanılan bir akü tipi olması nedeni ile pazardaki ihtiyaç ve geliştirmeyi planlıyoruz.

Yılın ilk çeyreği ile ilgili değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

İç pazarda giderek büyüyoruz. İlk üç aylık dönemde bütçemizin yüzde 35’in üzerinde bir büyüme gerçekleştirdik. Dış piyasada da hedeflediğimizin üzerinde rakamlara ulaştık. Emin adımlar ile her zaman değerlerimizi koruyarak, geliştirerek yolumuza devam ediyoruz.

Hangi pazarları hedefliyorsunuz?

Şu anda dünyada 5 kıtada, 92 ülkede ihracatımız var. Global alanda potansiyelimizi büyütmek adına girişimlerimize hızla devam ediyoruz. Bu sene içerisinde hedefimiz 92 ülkeyi 100’ün üzerine çıkarmak. Spesifik olarak belirlediğimiz bir ülke yok. Aktardığım gibi dünya pazarında büyümek önceliklerimiz arasında.

Diğer markalarla karşılaştırıldığında kendinizi hangi yönlerden güçlü hissediyorsunuz?

Birincisi; Türkiye’de üretilen tek yüzde yüz yerli akü markasıyız. Bu Yiğit Akü için gurur kaynağı. İkincisi; kadromuza çok güveniyoruz. Esnek kararlar alabilen, hızlı yol alabilen bir firmayız. Ürettiğimiz ürünün kalitesini tartışmıyoruz. Kurum olarak rekabet gücümüzü ortaya koyuyoruz, 50 senelik bir tecrübemiz var. Bu tecrübe ve birikimin sektörümüzde lider adımlar ile ileriye taşınması konusunda sürekli gelişim ile desteklendiğini rahatlıkla aktarabilirim.

Kullanıcılara sağladığınız avantajlar nelerdir? Akünün kullanım ömrü boyunca kullanıcıya nasıl bir destek veriyorsunuz?

Akü; aracın üzerindeki, yaşayan, elektro-kimyasal bir ürün. Dolayısıyla akünün kullanım ömrü, kullanıcıya, araca, iklim şartlarına ve çeşitli değişkenlere göre değişebiliyor. Bu konuyla ilgili teknik servis bazında çok yoğun bir çalışmamız var. Tüketicileri bilinçlendirme konusunda üstün hizmet ve faaliyetlerimiz söz konusu. Müşteriye, şikayet olmadan önce proaktif yaklaşma, sorun olmadan önce çözme taraftarıyız.

Yiğit Akü’nün elektrikli araçlar konusundaki vizyonunu öğrenebilir miyiz?

Yiğit Akü olarak ileriye dönük yatırımlarımız ve ar-ge gücümüzü her alanda katma değer ve kazanım olarak geliştirmeyi planlıyoruz. Sektördeki yeniliklerimiz ve ayrıcalıklarımız vizyonumuzu doğru belirlediğimizin bir göstergesidir. 2008 yılından bu yana yatırımlarımızı hızla büyütüyoruz. Daha efektif sonuçlar ile emin adımlar ile ilerliyoruz. Şu anda Türkiye’de yatırımı tamamlanmış, sıfırdan lityum iyon hücre üreten bir tesise sahibiz. Bu konular ve projeler ile ilgili Yiğit Akü olarak hizmet ve faaliyetlerimize tüm hızıyla devam ediyoruz.