Makaleler

Binek Araç Aküleri

Otomobil sektörünün geçmişten bugüne kadar oldukça hızlı bir şekilde gelişimi mevcut. 1800’lü yıllarda araçlar modern hale gelmeden önce, akü kullanılmamaktaydı ve araçlar da, lamba, ışık veya far sistemleri kullanılmıyordu. Fakat akünün bulunması ve geliştirilmesiyle beraber, araçlar bugünkü modern hallerini alıp, binek araç aküleri olarak kullanılmaya başlandı.

Akü Nedir?

Akü, 1859 yılında Fransız bilim insanı Gaston Planté tarafından bulundu ve ilerleyen yıllarda daha da geliştirildi. Aslında akü, akümülatör kelimesinin kısaltılmış halidir. Akülerin kullanım alanı oldukça yaygındır. Sadece araçlarda kullanıldığını düşünsek de aküler, binek araçlarda, kamyonlarda, otobüslerde, traktörlerde, ups ismi verilen güç kaynaklarında, teknelerde ve santrallerde de kullanılır. Ayrıca denizcilik sektöründe ve güneş enerji sistemlerinde de yoğun olarak kullanılmaktadır. Peki akü nedir ve tam olarak ne işe yaramaktadır?

Akünün Tanımı

Akü, kimyasal enerjiyi, elektrik enerjisine çeviren ve gerektiğinde kullanılmak üzere depolayan cihazın ismidir. Yukarıda değindiğimiz gibi bir çok araç ve sektörde kullanılsa da, en yoğun kullanılan şeklinde binek araç aküleri şeklindedir.

Akü Ne İşe Yarar?

Motorlu taşıtlar üzerinde akünün öncelikle görevi, ilk anda çalışabilmesi için marş motoruna gerekli enerjiyi vermektir. Ayrıca motor çalışan, elektrik aksamının hasar görmemesi için gerekli voltaj dengesini yapmaktır.  Araçlar üzerinde en önemli parçalardan bir tanesidir. İlk enerjiyi verdiği için, akü bittiğinde veya boşaldığında araçlar çalışmamaktadır. Aküler, araç durduğunda dahi gerekli enerjiyi depolandığından, aslında yirmi dört saat aktif bir biçimde çalışırlar.

Akü Türleri Nelerdir?

Akümülatörler, üzerinde kullanılan metal cinslerine göre çeşitlere ayrılır. Aküler üzerinde, nikel kadmiyum, nikel ndemir,  kurşun asit gibi metaller kullanılmaktadır. Aküler üç türde bulunur.

  • Kurşun ait akümülatörler.  Binek araç aküleri veya araba aküsü yani binek otomobiller, otobüsler, kamyonlar, traktörler, kamyonetler, tırlar gibi kara yolu üzerinde bulunan araçlarda bu tip aküler kullanır.
  • AGM veya Kuru Aküler : Akü tiplerinin en gelişmiş şekli AGM akülerdir. Diğer akülere oranla daha performanslı çalışırlar. UPS ismiyle de bilinen kesintisiz güç kaynakları üzerinde, tekneler, ve santraller üzerinde kullanılmaktadır.
  • Jel Akü : Kuru akü sınıfında yer alan bu akü tipinde, sıvı değil jel bulunur. Daha çok denizcilik sektöründe kullanılan bu akü tipi, gemiler, vapurlar gibi deniz taşıtlarında kullanılmaktadır. Diğer akülere karşı, iklime ve darbelere karşı daha dayanıklı olan bu akü sınıfın kullanım alanları oldukça fazladır. Telekomünikasyon sektöründe, güneş enerji sistemlerinde, rüzgar enerjisi sistemlerinde, mobil dükkanlar üzerinde ve temizlik sektöründen bildiğimiz, temizlik araçlarında kullanılmaktadır.

Ne Tür Akü Seçmelisiniz?

Yukarıdaki akü çeşitlerinden yola çıkarak, hangi tip akü almanız gerektiğini bilmeniz gerekir. Fakat akü seçimi konusunda, yeterli bilgiye haiz değilseniz, konu ile ilgili uzmanlara danışmanız fayda bulunmaktadır. Zira yanlış bir akü seçimi yapmanız halinde, kullanım alanına göre, onarılamaz bir hataya meydan verme olasılığınız bulunmaktadır. Bu sebeple kesinlikle, bilir kişiler ile seçim yapmanız sağlıklı olacaktır. Eğer, binek araç aküleri için alım yapacaksanız, aracınızı servisinize götürüp, bilgi almanız problem yaşamamanız için gerekli bir işlemdir.

Akü Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ülkemizde ve dünya üzerinde bir çok akü üretimi ve satışı yapılan marka bulunmaktadır. Akü satın alma işlemi yapılmadan önce şu hususlara dikkat etmeniz gerekir.

  • Öncelikle, kesinlikle doğru akü tipini seçtiğinizden emin olun.
  • Satın alma işlemi yapacağınız akünün TSE standartlarına uygun olduğuna emin olun.
  • Akünüzün CCA değerlerine bakıp, buna göre alım işlemi gerçekleştirin.

Firmamız üzerinde, satışını yaptığımız, binek araç aküleri kurşun-asit akümülatörleri şeklindedir ve TS 50342-1 standardına uygun üretilmektedir. Akü ve aküler hakkında firmamızdan, telefon, mail yoluyla her daim destek alabileceğiniz gibi müşteri temsilcilerimiz her zaman, sorularınıza ehemmiyetle cevap verecektir.