Makaleler

72 Amper Akü

72 Amper Akü öncesinde, akü nedir? Uzun yazılışı akümülatör olan, elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çevirerek depo eden ve depolanan kimyasal enerjiyi istenildiğinde elektrik enerjisi şeklinde dışarı veren araca kısaca akü denir. Tüm araçlarda bulunur, bir nevi elektrik enerjisi deposudur.

Akü Ne İşe Yarar?

Akü, motorlu bir aracın olmazsa olmaz en önemli parçalarından biridir. Öyle ki akü bittiğinde ya da akü bozulduğunda araç hareket etmez ve çalışmaz. Çünkü aracın çalışması için olması gereken ilk enerjiyi akü sağlar, kontak çevrildiğinde araç aküdeki enerjiyi kullanır. Araçlar için bu denli gerekli ve önemli fonksiyona sahip olan akü, araç park halindeyken, yani çalışmadığında bile devrede enerji kullanır.

Akünün Görevleri Nelerdir?

*Aracın çalışması için marş motorunun ihtiyacı olan elektriği sağlamak.

*Araç çalıştığında voltaj ve amper değerlerini dengede tutmak.

*Aracın çalışmadığı zamanlarda, araçtaki alarm, cd çalar, lambalar gibi donanımlara enerji sağlar.

Akü Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Akü seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir.

*Aracın tipinin özelliği binek, kamyonet, kamyon ve ticari olması belirleyicidir.

*Aracın start stop ya da normal binek özelliği olmasına göre akü belirlenir.

*Aracın ihtiyaç duyduğu güç yani amper özelliği önemlidir.

*Aracın akü boyutu önemlidir. Araç büyüdükçe amper ihtiyacı da büyür.

*Akü markası ve kalitesi önemlidir. Kaliteli akü aracınızı yarı yolda bırakmaz.

72 Amper Akü Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Amper, elektriğin akım şiddet birimi anlamına gelir. Araçlarda gereksinim duyulan amper gücüne uygun akü seçerken görülen, akü üzerinde yazan 72, akünün 72 amper akü özelliğinde olduğunu gösterir. 72 amper akü aracın 1 saat boyunca 72 amper güç çekebileceği ifade eder.

Varsayalım ki araç park halinde 200 mA güç kullanıyor. Aracın bir gün boyunca park halinde kaldığını düşünürsek 24X200=4.800 mA yani 4.8 amperlik güç tüketir. 1 hafta boyunca park halinde kalırsa 4.800X7=33.600 mA yani 33.6 amperlik güç kullanır. 2 hafta park halinde kalırsa 33.6X2=67.2 A yapar. Bu durumda araç için uygun olan akü gücü, 72 amper akü olacaktır. Araç çalıştığında akü tekrar kendini şarj eder.

72 amper akü gücüne sahip bir akü, 105 amper aküden daha düşük ama 60 amper aküden %20 oranında daha fazla bir güce sahiptir. Uzun süre park halinde kalan araçlar ve araç içindeki elektriksel donanımları fazla olan araçlar, örneğin ses sistemleri, navigasyon, klima, aydınlatma sistemleri ve elektrik kullanarak çalışan her türlü parça için 72 amper akü ideal olacaktır. Elektrik enerjisi ile çalışan bu donanımlar enerjiyi aküden aldığı için, akü kendini deşarj edecek, araç çalıştığında akü kendini tekrar şarj edecektir. Eğer araç uzun süre çalışmazsa akü kendini şarj edemez, akü biter ve araç kontağı çevirdiğinizde marş basmaz, bu nedenle araç çalışmaz.

Önemli olan araca uygun amper gücüne sahip akü kullanmak ve akünün doluluk oranının %100’e yakın şarj edilmiş olması ve periyodik bakımlarının yapılması gerekmektedir. Bu sayede akünün ömrü daha uzun olacaktır. Akü kullanım ömrünü uzatmak için akünün öncelikle kaliteli olması, doğru kullanılması ve tamamen şarj edilmesi için redresöre bağlanması gerekmektedir. Redresör doğrultucu olarak bilinen, bir ya da birden fazla yarı iletken elemanın oluşmasıyla alternatif akımın doğru akıma çevrilmesi için kullanılan elektriksel devre anlamına gelir. Eğer akünün doluluk oranı %100’e yakın ise bu akünün -72 dereceye kadar donma riski bulunmamaktadır. Özellikle kış ayları sert geçen yerleşim yerlerinde akünün kullanımı daha hassastır. 72 amper akü kullanan araç sahipleri bu konuda biraz daha şanslıdır. Çünkü daha uzun süre güç kullanımı için ihtiyacı karşılayacaktır.

 

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayınız

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir