Makaleler

60 Amper Akü

Akü, elektrik enerjisinin kimyasal enerjiye dönüştürerek depolama yapabilen ve kimyasal enerjiye gerek duyulduğunda enerjiyi kullanılabilecek duruma getiren cihazdır. Akünün sağlıklı çalışabilmesi için gerekli olan marş motoruna elektrik akımı yönlendirilmektedir. Ayrıca akü yönlendirilen enerjinin voltaj ve amperaj dengelemesi aynı zamanda yüksek devirde üretilebilen voltajın oluşturacağı zararları engellemektedir. Akü voltaj ve amperleri kullanılacak olan makine ve motorlu cihazlar için farklılık gösterir. 60 amper akü içerisinde pozitif ve negatif yüklü plaklar yer almaktadır. Yer alan pozitif plaklar içerisinde kurşun dioksit yer almaktadır. Negatif plaklar içerisinde ise saf kurşun yer almaktadır. Akü kullanımının genel amacı aydınlatma ve ateşleme ile birlikte motoru çalıştırmaktır.

Günümüzde gelişen otomotiv sektörü ve sanayileşme sayesinde akü arabalarda yer alırken, elektrik kesintileri ve aydınlatmalarda da sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle aydınlatma da kullanılan jeneratör motorları akü ile çalışmaktadır. Otomotiv sektörünün gelişmesiyle üretilen yeni nesil aküler, şarj- deşarj değişimlerinde yaşanan deformasyonları önlemeyi sağlamıştır. 60 amper akü, yeni nesil akülerde araçlarda yer alan start- stop mekanizması sayesinde kullanımı da oldukça kolay hale gelmiştir. Akünün içerisinde yer alan depolanmış enerji gerekli durumlarda yenilemeye ihtiyaç duymadan kullanılabilir hale gelebilmektedir.

Akü Nasıl Çalışır?

Akünün çalışması ve çalıştırılabilmesi için yer alan kademeler bulunur. Mekanizmalı ve bağlantılı olarak çalışma gerçekleştiren akü, başlangıç kademesinde aydınlatma, ateşleme ve çalıştırma işlemleri gerçekleştirilir. 60 Amper Akü, akünün başlangıç kademesi olan çalıştırma işleminde alternatör tarafından aküye elektrik sağlanır. Motor çalıştırıldıktan sonra alternatör tarafından cihaza elektrik verilir. Akülerin kullanım tiplerine bağlı olarak SLI tipli, kurşun ve aşit kullanılan aküler yüksek, patlama akımını serbest bırakılması ve serbest bırakılan akımın hızlı bir şekilde şarj edilebilmesi için tasarlanmıştır. Bu sayede akü, kullanılan enerji israfını önlemek için oldukça avantajlı bir cihazdır. Kullanılacak ortam ve araç için en yüksek kaliteyi sağlayarak, verimli bir enerji kullanımını gerçekleştirmektedir.

Akü Çeşitleri

72 amper akü, 105 amper akü gibi akü çeşitleri olmasına rağmen 60 amper akü kullanımı oldukça yaygındır. Hemen hemen her motorlu taşıtta ve makinede kullanılan aküler kullanıldığı alana göre sağladığı enerji ve kullanım şekli farklılık göstermektedir. Motorlu taşıtlarda kullanılan aküler, standart akü çalıştırma prensibiyle birebir aynıdır. Fakat kullanım alanlarına göre ayrım gösteren aküler, otomotiv, stasyoner, traksiyoner olarak gruplara ayrılır. Metal cinsi üzerinden de gruplara ayrılan aküler, kurşun- asitli, demir- nikel, nikel- kadmiyum ve gümüş- çinko olarak ayrılmaktadır. Gruplandırılan aküler, kullanılacak alanın hacim ve gereksinimlerine göre değişir.

Akü fiyatlarına göre günümüzde en yaygın kullanıma sahip olan akü grubu ise kurşun- asitli akülerdir. Fakat en yaygın kullanılan kurşun- asitli akülerde kendi aralarında iki alt gruba ayrılmaktadır. Kuru, sulu ve kapalı olarak adlandırılmaktadır. 60 amper akü, sulu aküler günümüzde oldukça yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Starter olarak kullanılan klasik tipteki aküler otomotiv akülerilerdir. Oto aküleri de aynı şekilde kendi arasında ikiye ayrılmaktadır. Tam kapalı ve buşonları açılabilen olarak ikiye ayrılan otomotiv aküleri, iç yapı olarak birbirinin aynısıdır. İç haznesi haricinde her iki akü cinside klasik tipte kurşun asit aküdür. Kapalı akülerin sulu akülerden tek farklı iç haznelerine ve çalışmalarına su eklenememektedir. Bu sebeple stasyoner ve traksyoner aküleri sulu akü çeşitleri arasına girmektedir. Genel olarak aküler, günümüzde oldukça yaygın ve kullanışlıdır. Elektriğin depolanabildiği ve üretilebildiği, devamlılığı sağlanabildiği için verimli ve üretkendir. Geliştirilen ve sürekli deformasyonun önlenebildiği akü cihazları fiyat politikası olarak da sağladığı imkânların karşılığını en iyi şekilde karşılamaktadır.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayınız

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir