Makaleler

105 Amper Akü

Akü kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren ve sonradan kullanılmak üzere kimyasal enerji olarak depolayan araçtır. Elektrik devresiyle tepkimeye girerek gerekli elektrik enerjisini oluşturur. Aküler otomobillere ilk çalışması için gerekli enerjiyi sağlar. İlk çalışma sırasında aracın marş motoruna elektrik akımı verir. Voltaj ve amperaj dengesini ayarlar. Akü olmadan araç çalışmaz. Bunun gibi birçok alanda aküler kullanılır. Aynı zamanda aküler araçlarda elektrikle çalışan her parçaya elektrik sağlar. Aracın elektrik deposudur.

Standart bir akü 12,6 volt değerinde olmalıdır. Daha düşük değerde olması akünün kullanıma uygun olmaması anlamına gelir. Amper ise akünün gücünü belirler. Volt potansiyel gerilim ölçüsüdür. Amper ise akım. Amper akünün kapasitesini de belirler. 105 Ah değeri ile gösterilen bir akü, bir saatte 105 amper değerinde akım üretebiliyor demektir. Ah değerinde A amperin sembolü h ise hour yani saat anlamına gelir. Örneğin 80 amper değerindeki bir akü 8 amper ile çalışan bir otomobil elektronik sistemini 10 saat çalıştırabilir. Yani akü üzerindeki amper değeri arttıkça akü daha fazla enerji verir. Yani 105 amper akü piyasada bulunan, kendinden daha düşük amper değerli akülerden daha uzun ömürlüdür. 105 amper gücündeki aküler genelde büyük araçlarda kullanılır. Bu araçlar traktör, kamyon gibi araçlardır.

105 Amper Akü Kullanım Alanları

Akülerin kullanım alanları oldukça geniştir. Fakat 105 amper değerinde olan aküler için elbette bazı sınır şartları olacaktır. Çünkü 105 amper akü diğer akülere göre hem zayıf hem de güçlü kalabilir. Doğru kullanım alanını seçmek önemlidir. Uygun kullanım alanını seçerek akünün en iyi performansını vermesi sağlanır. 105 amper değerinde aküler şu alanlarda kullanılabilir:

  • Kesintisiz güç kaynakları
  • Bilgisayar tabanlı otomasyon sistemleri
  • Hastaneler, kamu alanları
  • Asansörler
  • Fotoğraf baskı cihazları
  • Elektrikli kapılar
  • Tıbbi elektronik cihazlar
  • Barkod işleme cihazları
  • Haberleşme, yayın yapma
  • Yazar kasalar
  • Kamyon
  • Traktör

Ve daha birçok alanda 105 ampere kadar aküler kullanılır.

105 Amper Akü Depolama Etkenleri

Akülerin depolanmasında bazı hususlara dikkat edilmelidir. Örneğin kuru akü ele alınırsa raf ömrü 12 veya 18 ay arası olacaktır. Yani kullanmadan duran bir akü 18. aydan sonra içindeki karışım özelliğini yitirecektir ve boşalacaktır. Eğer uzun süredir depolanan ve kullanılmadan duran bir akü varsa, 6 ayda bir şarj edilmesi gerekir. Akünün şarj seviyesi yüksek tutulmalıdır. Aksi halde akünün performansı düşecektir. Hatta akü düşük şarj seviyelerinde daha hızlı boşalacaktır. Düşük şarj böyle bir duruma sebebiyet verdiği gibi yüksek şarj durumu da buna sebep olacaktır. O yüzden bir akünün en verimli olduğu şarj seviyesi yüzde 75’tir.

Bir diğer etken de sıcaklıktır. Aşırı sıcak olması akü için iyi değildir. Aynı şekilde aşırı soğuk olması da iyi bir durum değildir. Uç sıcaklık değerlerinde akünün çalışma süresini kısaltır. Akü için en uygun ortam sıcaklığı 20-25 derece arasıdır. Bu verilen aralığın 5 derece üzeri veya 5 derece aşağıda olması akü ömrü üzerinde çok etkili değildir.

105 Amper Akü İçin Bakım

105 Amper Akü bakımı da 60 amper akü ve 72 amper akü gibi yapılırken öncelikle akü üzerine yağ bulaştırılmamalı. Uzun süredir aktif olmayan aküler için voltaj ve yoğunluk ölçümü yapılmalı. Akü için tam şarj etmek ömrünü kısaltır fakat kış aylarında akünün donmaması için tam şarj yapılabilir. Ani hava değişimlerinde akü patlayabilir. Bunun için önlem alınmalı. Akü şarj olurken yakınında bulunmayın. Akü şarj olurken çıkardığı gazlar sağlığa zararlıdır. Binek araçlarda akünün ömrü 4-5 yıl arası değişmektedir. Ticari araçlarda ise 2-3 yıl arası değişir. Binek araçlar ticari araçlara göre daha az elektriğe ihtiyaç duyar. Bu nedenle ticari araçlarda daha kısa sürede akü tükenir.

 

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayınız

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir